Skip to main content

Heb je wel eens het gevoel dat je wordt geleefd in plaats van dat jij je leven leeft? 

Ben je het contact met je lichaam verloren? Je bewustzijn? Voel je je gestresst en gehaast de laatste tijd? De dingen gaan voorbij en je bent niet echt bewust an het moment? 

Dan wil ik je graag uitnodigen voor een kleine challenge. Als je geen plannen hebt morgen om op een bepaalde tijd op te staan, doe deze kleine opdracht. 

Wordt je al vermoeid bij het horen van je wekker in de ochtend? De haast begint vanaf dat eerste moment. En daarmee is je toon voor de dag eigenlijk al gezet. Er is een leuke truc, want wat gebeurt er als je je wekker niet zet? 

Wat gebeurt er op het moment dat jouw lichaam natuurlijk kan ontwaken op het tijdstip dat het wil ontwaken. En dan bedoel ik niet tot 12:00 uur uitslapen 😉 

Een kleine theorie erachter gaat over intrinsieke en extrinsieke motivatie. Het kan een beetje vergeleken worden met proces versus doel oriëntatie.
Een klein voorbeeld van intrinsieke motivatie is ‘Ik wil leren om piano te spelen’. De ‘ik wil leren’ is je kracht, je zaadje. Intrinsiek betekent namelijk dat het komt vanuit jouw motivatie, jouw overtuiging, jouw intentie. 

Extrinsiek zou kunnen zijn ‘Ik wil de piano kunnen spelen’. Je vind het extrinsieke namelijk in de doelstelling. Omdat je je focust op het resultaat wat er uit komt omdat je het pianogeluid hebt ervaren, de succesverhalen of bijvoorbeeld iemand goed hebt zien spelen; en je op basis daarvan besloten hebt dat je ook zo goed zou willen kunnen spelen. 

Wat je misschien nog niet weet, als we ons op het doel focussen in plaats van het proces, wordt het doel moeilijker om daadwerkelijk op te focussen. En is je proces minder leuk. 

Als je dit nu weer even terug brengt naar het opstaan zonder wekker; je hebt misschien al wel gemerkt hoe krachtig je denken is toch? Wanneer we onszelf dwingen om met een wekker op te staan, onbewust leggen we de verantwoordelijkheid bij externe factoren. Wanneer je in contact staat met je lichaam, begin je vanuit een staat van bewustzijn, een lichaamseigen ritme in plaats van een extrinsieke motivatie. Je verlegt je focus dus terug naar jezelf en jouw intenties waarom jij wilt opstaan en gooit waarom je op MOET staan overboord. 

Het verschil zit dus duidelijk in of je iets wil doen of dat je het moet doen. Intrinsiek vs extrinsiek. 

Hoe werkt deze tool voor mij als ik op wil staan en wel afspraken heb bijvoorbeeld, zul je je afvragen? En dan kom je echt weer terug bij je mindset. En precies de reden waarom ik je uitdaag dit te doen wanneer je nog geen afspraken hebt staan 😉 

Als je je intentie zet dat je om 7:30 wil opstaan, en echt duidelijk bent naar jouw systeem dat dit jouw voornemen is, ga je om 7:30 wakker worden. 

Je lichaam weet het, zo lang jij duidelijk bent. Dus je kunt het volgende doen: De avond van tevoren vertel je jezelf een aantal keer ‘Ik ga om 7:30 opstaan’. Zeg het positief en alsof het waar is.
Wanneer je naar bed gaat herhaal je dit nog een keer duidelijk naar je systeem. ‘We gaan morgen lekker om 7:30 opstaan”. En mijn ervaring is, als je als plan B een wekker zet, gaat het niet gebeuren; je kunt je systeem niet voor de gek houden. 

Ga dit eens ervaren en zie en vertrouw dat jij en je lichaam samen kunnen werken. 

Leave a Reply